lauantai 4. helmikuuta 2017

TERVEELLISET RUNEBERGIN TORTUT



Heippa tyypit! Viime postauksesta on päässyt vierähtämään jonkin verran aikaa (allekirjoittaneella on edessään koettelemus nimeltään ylppärit, jotka nappaavat ison osan energiavarastoista) mutta täällä ollaan taas! Toivottavasti uusi vuosi on pyörähtänyt kaikilla mukavasti käyntiin huolimatta noista ihanan harmaista ja koleista sääoloista. Kyllä se kevät sieltä kohta tulee ja sitä odotellessa voi itseään piristää leipomalla aivan ihania Runebergin torttuja, joista olen kehittänyt terveellisemmän version.

Tykkään testailla miten perinteiset leivonnaiset muuntuvat terveelliseen muotoon. Jos terveellisempi versio ei mielestäni yllä klassikon tasolle, nautin mielummin siitä kunnon herkusta kuin tuotoksesta, joka on vähän sinnepäin. Usein kuitenkin reseptitestailut tuottavat tulosta ja lopputuloksena on super herkullinen herkku, joka saa myös voimaan hyvin. Kunnon sokeri-, vehnä-, ja voiähkyt on välillä ihan okei mutta jatkuvalla herkuttelulla tulee helposti aika vetämätön olo.

Nämä Runebergin tortut ovat niitä perinteisiä terveellisempiä mutta kuitenkin todella herkullisia. Resepti on maidoton ja gluteeniton, joten ne soveltuvat hyvin moneen eri ruokavalioon. Mikäli ehdit, valmista hillo itse vadelmista ja chiansiemenistä mutta kiiressä kaupan hillot toimii oikein loistavasti (myös hyviä sokerittomia hilloja löytyy kaupoista)



Terveelliset Runebergin tortut GL, M (n. 6 kpl)

2 kananmunaa
1 dl makeutusta (kookossokeri, hunaja, vaahterasiirappi tms)
1 dl kookosmaitoa 
1 dl mantelirouhetta
1,5 dl mantelijauhetta
1,5 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl neilikkaa + kanelia + kardemummaa
1/2 tl pomeranssia + inkivääriä
ripaus suolaa

amaretto likööriä (alkoholiton: manteliaromi)
vettä
(makeutusta)

pussi pakkasvadelmia
2 rkl chiansiemeniä

turkkilaista jogurttia tai kookoskermaa
makeutusta (kookossokeri, hunaja, vaahterasiirappi tms)

Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Vatkaa kananmunat ja makeutus vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää kuivat aineet munavaahdon joukkoon vuorotellen kookosmaidon kanssa. Lusikoi taikina öljyttyihin muotteihin. Paista noin 20-25 minuuttia.

Hilloa varten keitä pakkasvadelmia, kunnes suurin osa nesteestä haihtuu. Lisää chiansiemenet ja anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Kostuta jäähtyneet tortut likööri-vesi seoksella (halutessasi makeuta kostutusseos)

Lusikoi torttujen päälle hilloa ja koristele makeutetulla jogurtilla.

Herkullista Runebergin päivää!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti