tiistai 1. marraskuuta 2016

CRÉME BRÛLÉE


Jos pitäisi valita yksi jälkiruoka Ranskalaisen keittiön aarteista niin mun valinta olisi créme brûlée. Tämä herkkua voisi kutsua jopa jumalaiseksi. Samettinen ja suussa sulava vaniljalla maustettu vanukas yhdistettynä rapsakkaan ja paahteiseen kuoreen. Halleluja. Tää on se jälkkäri, jolla tehdään vaikutus.

Créme brûléellä on ihan turhaan vaikean jälkiruoan maine. Vesihauteessa paahdettava vanukas on itse asiassa todella simppeli mutta vaatii hieman kattilan ääressä kyttäämistä ja pienen apuvälineen - nimittäin kaasupolttimen alias touhottimen/tohottimen (miksi ikinä sitä teillä kutsutaankaan). Mikäli aiot créme brûléetä ahkerasti valmistaa suosittelen tekemään investoinnin kyseiseen kapistukseen, koska huolimatta monien reseptien väitteistä grillivastuksen käytön toimimisesta, ei se musta aja täysin samaa asiaa. Yleensä auttamatta vanukas pääsee kuumenemaan liikaa ja lopputuloksesta ei tule niin täydellistä kuin touhottimen kanssa.

Omasta mielestäni vanilja kuuluu créme brûléeseen - tästäkin asiasta voi kiistellä mutta mulle ne pienet vaniljansiemenet vanukkaan joukossa ovat must.


Créme brûlée (4 annosta)

1,5 dl täysmaitoa
1,5 dl kermaa (vispi/kuohu)
1 iso vaniljatanko
5 keltuaista
0,5 dl sokeria

ruokokidesokeria paahtoon

Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Kaada maito, kerma, puolet sokerista ja vaniljatangon siemenet ja tanko kattilaan. Kuumenna matalalla lämmöllä sekoitellen kiehumispisteeseen mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä.

Vatkaa keltuaiset lopun sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kerma-maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon jatkuvasti sekoittaen pienissä erissä.

Aseta brûlée vuoat isoon uunin kestävään astiaan/vuokaan. Kaada vettä uuniastiaan brûlée vuokien puoliväliin asti (varo ettei vettä joudu vanukasseoksen joukkoon). Paista 30-35 minuuttia (vanukkaiden keskusta saa olla hieman “hyllyvä”).

Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

Ripottele pinnalle ruokokidesokeria ja paahda varovaisesti kaasupolttimella.

Tarjoile heti kun sisus on vielä kylmä ja pinta lämmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti